14
07
2022
ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Λιγνάδης: Συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών αποφάσισε το Δικαστήριο για τους δυο βιασμούς

Η ώρα της κρίσης έφτασε για τον πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ο Δημήτρης Λιγνάδης καταδικάστηκε για δυο βιασμούς σε 12 χρόνια φυλάκισης. Το δικαστήριο του επέβαλε συνολική ποινή κατά συγχώνευση και αυτή η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία 4-3.
Η ώρα της κρίσης έφτασε για τον πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ο Δημήτρης Λιγνάδης καταδικάστηκε για δυο βιασμούς σε 12 χρόνια φυλάκισης. Το δικαστήριο του επέβαλε συνολική ποινή κατά συγχώνευση και αυτή η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία 4-3.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης καταδικάστηκε νωρίτερα για δυο βιασμούς, ενώ το δικαστήριο τον βρήκε αθώο λόγω αμφιβολιών για άλλους δυο βιασμούς ανηλίκων. Στην απόφαση για την τελική ποινή που επιβλήθηκε στον σκηνοθέτη μειοψήφησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, ένορκος και σύνεδρος που είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να του επιβληθεί κάθειρξη 11 ετών.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας είχε προτείνει να επιβληθεί στον Δημήτρη Λιγνάδη κάθειρξη 12 ετών για κάθε μια πράξη για την οποία κρίθηκε ένοχος. Να σημειωθεί ότι δικαστές και ένορκοι δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο (σύννομος βίος και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη).

“Θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου” ανέφερε ο εισαγγελέας ζητώντας να μην αποδεχθεί το δικαστήριο ούτε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου ούτε της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που ζήτησε μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια ο κριθείς ένοχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στο δικαστήριο ήταν και οι τρεις καταγγέλλοντες που ξέσπασαν σε λυγμούς με την ανακοίνωση της απόφασης. Ο Δημήτρης Λιγνάδης άκουσε τη δικαστική απόφαση αμίλητος. Στη δικαστική αίθουσα βρίσκονταν ο αδελφός του κατηγορουμένου, Γιάννης Λιγνάδης και η Ελένη Κούρκουλα.

Την ανακοίνωση της απόφασης παρακολούθησαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου και ο βουλευτής του Μέρα25, Κλέων Γρηγοριάδης.

Ο σκηνοθέτης στην απολογία του στο δικαστήριο είχε υποστηρίξει ότι είναι αθώος και ότι είναι θύμα σκευωρίας που έχει στηθεί σε βάρος του, με στόχο να πληγεί η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Ακόμη, ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε ισχυριστεί πως είχε προκαλέσει πολλές αντιπαλότητες με τις επιλογές και τις αποφάσεις του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Λίγη ώρα αργότερα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε την αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του Δημήτρη Λιγνάδη μέχρι το Εφετείο.

Στο άκουσμα της απόφασης μέλη του δικαστηρίου ξέσπασαν φωνάζοντας στη Πρόεδρο “ντροπή σας, έχετε παιδιά αφήνετε ελεύθερο ένα βιαστή παιδιών”. Το δικαστήριο άφησε έτσι ελεύθερο τον Δημήτρη Λιγνάδη επιβάλλοντας του τους εξής όρους: Απαγορευση εξοδου από τη χώρα, εμφάνιση σε αστυνομικό τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ.


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr

tags: Ελλάδα