Αθήνα
25
10
2022
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός / Γρίπη: Επικίνδυνος συνδυασμός – Στην Ελλάδα το διπλό self test

Έφτασε στην Ελλάδα πριν λίγες μέρες το διπλό self test που ανιχνεύει που μπορεί να ανιχνεύσει ταυτόχρονα και τον Κορονοϊό και τη γρίπη Α και Β τύπου.
Έφτασε στην Ελλάδα πριν λίγες μέρες το διπλό self test που ανιχνεύει που μπορεί να ανιχνεύσει ταυτόχρονα και τον Κορονοϊό και τη γρίπη Α και Β τύπου.

Ο τρόπος διενέργειας των νέων self test δεν διαφέρει από αυτόν που μάθαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κορονοϊού, απλά τώρα αντί για μία θυρίδα υποδοχή σταγονών, πάνω στην πλακέτα του τεστ, υπάρχουν δύο.

Παίρνουμε, δηλαδή, το δείγμα από τη μύτη με μια ειδική μπατονέτα και έπειτα ρίχνουμε ορισμένες σταγόνες στη θυρίδα για τον Covid και ορισμένες στην άλλη, για τη γρίπη.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, στην πρώτη θυρίδα του Κορονοϊού θα εμφανιστεί μία κόκκινη γραμμή κάτω από το γράμμα Τ, ενώ στην περίπτωση της γρίπης, εάν είναι τύπου Β, η γραμμή θα εμφανιστεί στο συγκεκριμένο γράμμα και, εάν είναι τύπου Α, στο αντίστοιχο γράμμα.

Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα self test υπάρχουν στα φαρμακεία προς πώληση μόνο και όχι προς εκτέλεση, καθώς δεν είναι νόμιμο να γίνει το τεστ από φαρμακοποιό.

Tα διπλά self test θεωρούνται αξιόπιστα ως προς τα αποτελέσματά τους, ενώ η τιμή ενός διπλού self test κυμαίνεται από 4,5 έως 8 ευρώ

Κορονοϊός και Γρίπη: Τι λένε οι ειδικοί

Σύντομα ναμένεται αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και η ταυτόχρονη κυκλοφορία Κορονοϊού και Γρίπης θα δημιουργήσει ένα “κοκτέιλ” που θα επηρεάσει κυρίως τις ευπαθείς ομάδες. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού και για τους δύο ιούς θεωρώντας ότι πρέπει να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες οι οποίοι έτσι και αλλιώς πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά, κα. Ματίνα Παγώνη και η κα. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, μιλήσανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πανδημία Covid-19 και την Γρίπη.

“Έχουμε μία αύξηση 8 με 10% στον αριθμό των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και αυτό φαίνεται σταδιακά ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί”, αναφέρει η Ματίνα Παγώνη.

“Λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική πορεία των κυμάτων της πανδημίας Covid-19, η παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών Covid-19 είναι αναμενόμενη. Προς το παρόν βέβαια στη χώρα μας η αύξηση αυτή δεν οφείλεται στην εμφάνιση και επικράτηση ενός νέου στελέχους αλλά στην επικράτηση των στελεχών Όμικρον 4 και 5. Φαίνεται ότι η επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς τη λήψη υποχρεωτικών μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του SARS-CoV-2 και ο συγχρωτισμός σε εργασιακούς χώρους και σχολεία οδήγησε σε αύξηση των νέων κρουσμάτων στις νεαρότερες ηλικίες αρχικά. Πλέον η αύξηση των κρουσμάτων γίνεται πιο έκδηλη και στις μεγαλύτερες ηλικίες όπου και παρατηρούμε αύξηση των νοσηλειών λόγω και των περισσότερων συννοσηροτήτων", αναφέρει η κα. Ψαλτοπούλου.


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr