24
08
2023
ΕΛΛΑΔΑ

Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα θα δώσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας θα δώσουν ολονύχτια μάχη στη φωτιά που εκδηλώθηκε προχθές στη Φυλή και έφτασε στα όρια του Εθνικού Δρυμού στην Πάρνηθα ώστε να ανακόψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας θα δώσουν ολονύχτια μάχη στη φωτιά που εκδηλώθηκε προχθές στη Φυλή και έφτασε στα όρια του Εθνικού Δρυμού στην Πάρνηθα ώστε να ανακόψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα εκμεταλλευτούν τα μετεωρολογικά δεδομένα που επικρατούν σήμερα το βράδυ, δηλαδή τη μείωση της εντάσεως των ανέμων και τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας, που ξεπερνούν το 40-45%, ώστε να αναπτύξουν πλήρως τον σχεδιασμό του.

Όλη την νύχτα οι δασοκομάντος με όλες τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας θα δουλεύουν περιμετρικά την πυρκαγιά προκειμένου κατά τη διάρκεια της νύχτας να παραμείνει στα όρια που έχει κάψει, ούτως ώστε με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα να συνδράμουν προς την οριοθέτηση της πυρκαγιάς. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το μέτωπο της φωτιάς καίει μέσα σε ένα δύσβατο σημείο, σε μία χαράδρα, κοντά στη Μονή Κλειστών, χωρίς όμως να κινδυνεύει το μοναστήρι.

Στο σημείο επιχειρούν 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα συμπεριλαμβανομένης της δύναμης από τη Γαλλία και μέχρι το τελευταίο φως της χθεσινής ημέρας επιχείρησαν 12 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Ολονύχτια μάχη θα συνεχίσουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και στη φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Στείρι Διστόμου Βοιωτίας. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων και έχουν συμβάλλει στην εξάπλωση της φωτιάς. Προληπτικά έχει σταλεί μήνυμα του 112 για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στο Στείρι Βοιωτίας προκειμένου να κατευθυνθούν προς το Δίστομο, ενώ εστάλη ένα προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους των οικισμών Περιστερά και 'Αγιο Νικόλαο, ώστε να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Δύσκολη ωστόσο θα είναι και η σημερινή ημέρα καθώς σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς ( κατηγορία κινδύνου 4)σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

tags: Ελλάδα