04
07
2023
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές, αμέσως μετά την ορκωμοσία, να εγκρίνουν ομόφωνα την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας.
Ο Σωκράτης Φάμελλος αναλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές, αμέσως μετά την ορκωμοσία, να εγκρίνουν ομόφωνα την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας.

“Πρόεδρε, Αλέξη Τσίπρα σε ευχαριστούμε για όλα” είπε κατά την εκκίνηση της διαδικασίας ο Διευθυντής της ΚΟ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να χειροκροτούν τον κ. Τσίπρα.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο νέος Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για το Προεδρείο έγινε ομόφωνα δεκτή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιπρόεδρος της Βουλής αναμένεται να αναλάβει η Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας της ΚΟ θα αναλάβει ο Διονύσης Καλαματιανός και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νάσος Ηλιόπουλος, Νίκος Παππάς και Θεοδώρα Τζάκρη.


Εκλογή νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος στις αρχές Σεπτεμβρίου

Το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο αποφάσισε να συνεδριάσει στις 15-16 Ιουλίου η Κεντρική Επιτροπή όπου θα καταθέτουν οι υποψηφιότητες.

Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την ΚΕ είναι:

Στα τέλη Αυγούστου να πραγματοποιηθεί το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα εγκρίνει τις υποψηφιότητες για την Προεδρία του κόμματος μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Να ακολουθήσει η εκλογή προέδρου του κόμματος στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (σε ένα ή δύο Σαββατοκύριακα ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων)

Οι εσωκομματικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν με την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου τον Νόεμβριο 2023, το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.


Οι επικρατέστεροι για την κούρσα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν, καταρχήν, προς τα τέσσερα πρωτοκλασάτα στελέχη τα οποία είχαν πλαισιώσει τον Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου στο Ζάππειο με θέμα την οικονομία. Πρόκειται για την Έφη Αχτσιόγλου, τον Διονύση Τεμπονέρα, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αλέξη Χαρίτση.

Η Έφη Αχτσιόγλου θεωρείται από πολλούς το μεγαλύτερο φαβορί για τη διαδοχή καθώς είχε πρωτεύσει στην εσωκομματικές εκλογές του 2022 για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής.

Σταυρούλα Λούρου