Αθήνα
04
04
2024
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας - Τέλος η αφαίρεση των πινακίδων

Με νέο "αέρα" και εντελώς διαφορετικό "χαρακτήρα" θα είναι ο καινούργιος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Με νέο "αέρα" και εντελώς διαφορετικό "χαρακτήρα" θα είναι ο καινούργιος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η εφαρμογή χαμηλότερων ορίων ταχύτητας εντός των αστικών κέντρων, οι ενισχυμένες ποινές με βάση τη βαρύτητα των παραβάσεων και η διαρκής επιτήρηση κεντρικών λεωφόρων με τη χρήση drones είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικό του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πιο συγκεκριμένα ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει αναμόρφωση των ποινών για τις παραβάσεις οδικής ασφάλειας, χωρίς ωστόσο να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Στόχος είναι η συμμόρφωση των οδηγών, η επιβολή δίκαιων ποινών που να αντιστοιχούν στη επικινδυνότητα της κάθε παράβασης αλλά και στη διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων.

Τα νέα όρια ταχύτητας θα περιοριστούν σε 30 χλμ./ώρα στο εσωτερικό της πόλης και 20 χλμ./ώρα κοντά σε σχολικές εγκαταστάσεις, μείωση από το προηγούμενο όριο των 50 χλμ./ώρα.

Προβλέπεται επίσης η αναβάθμιση της χρήσης τεχνολογικών εργαλείων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, καθώς και η αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης για ενισχυμένη επιτήρηση και επιβολή του νόμου. Ενθαρρύνεται επίσης η ολοκλήρωση των διαφόρων βάσεων δεδομένων ποινών, διευκολύνοντας τη διαδικασία για αστυνομία και οδηγούς.

Εισάγεται ένα νέο σύστημα κλήσεων μέσω SMS, καταργώντας τη δυνατότητα "σβήσιμο" των παραβάσεων, με τις παραβάσεις να καταχωρούνται αυτόματα και άμεσα σε μια ψηφιακή πλατφόρμα.

Οι αστυνομικοί θα χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές για την ανάρτηση των παραβάσεων σε αυτή την πλατφόρμα, επιτρέποντας στους οδηγούς να χάσουν την άδειά τους αυτομάτως με την συμπλήρωση 25 πόντων ποινής. Επιπλέον, οι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να διατυπώνουν ενστάσεις εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου, με τη δυνατότητα διαγραφής των παραβάσεων εφόσον κριθούν βάσιμες.

Μια σημαντική καινοτομία είναι ότι οι ποινές θα επιβάλλονται καθαρά και μόνο στους οδηγούς, καταργώντας έτσι την αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι θα αποφεύγουν την ταλαιπωρία τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που μπορεί να χρησιμοποιούν το ίδιο όχημα.

Σταυρούλα Λούρου
tags: Ελλάδα