Αθήνα
12
07
2022
ΥΓΕΙΑ

Εξαδάκτυλος: “Κανείς δεν είπε “βγάλτε τις μάσκες, δεν υπάρχει πρόβλημα” με τον Κορονοϊό”

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε – μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι – στο κύμα Κορονοϊού και το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε – μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι – στο κύμα Κορονοϊού και το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.

Για την έκρηξη των κρουσμάτων του Κορονοϊού ο Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι “υπάρχει αύξηση της διασποράς”. Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αυτοί που νοσούν με Κορονοϊό είναι ηλικίας 18-49 ετών.

Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική για πρόωρη άρση των μέτρων ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είπε ότι “κανείς ποτέ δεν είπε: “βγάλτε τις μάσκες, δεν υπάρχει πρόβλημα””.

“Έχουμε απαντήσει ξεκάθαρα πού να φοράμε τη μάσκα”, συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος υπενθυμίζοντας τη σύσταση για χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Παράλληλα κάλεσε όλους τους πολίτες άνω των 60 να “σπεύσουν να κάνουν την 4η δόση αν δεν την έχουν κάνει, αφού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν” ενώ ζήτησε από όλους όσοι νοσούν να δηλώνουν τα θετικά τεστ καθώς υπενθύμισε ότι αυτό είναι η προϋπόθεση για να πάρουν τα φάρμακα που προβλέπονται.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ματίνα Παγώνη επιβεβαίωσε ότι ο δείκτης των νοσηλειών με Κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Όπως σημείωσε η ίδια, η αύξηση που έχει καταγραφεί στις εισαγωγές των νοσοκομείων ξεπερνά το 40%, ενώ κρεβάτια non covid έχουν μετατραπεί σε covid σε όλα τα νοσοκομεία. “Γίνεται ένας πανικός”, πρόσθεσε. Επίσης τόνισε ότι τα κρούσματα στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δηλώνονται.

Οι ασθενείς που καταφθάνουν στα νοσοκομεία, όπως είπε η κα. Παγώνη, είναι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα λόγω επιπλοκών που τους προκάλεσαν οι μεταλλάξεις Όμικρον ΒΑ4/5, τις οποίες ωστόσο χαρακτήρισε λιγότερο επικίνδυνες αλλά πιο μεταδοτικές.

Όσον αφορά στη χρήση της μάσκας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “πρέπει να είναι στη βαλίτσα μας” ενόψει των διακοπών και να χρησιμοποιείται σε χώρους με συνωστισμό τόσο εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς . “Πρέπει να προσαρμοστούμε για να περάσουμε ωραίες διακοπές. Δεν χρειάζεται υποχρεωτικότητα για να γνωρίζει κάποιος πότε να βάλουμε τη μάσκα και πότε όχι”, σχολίασε.

Εκτίμησε δε ότι τον Αύγουστο ο ιός θα παρουσιάσει εξάρσεις και υφέσεις ωστόσο ότι δεν επικρατήσει να υπάρχει πανικός.


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr