Αθήνα
28
02
2024
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα από 1η Μαρτίου για όσους δεν έχουν πληρώσει

Εκπνέει η προθεσμία για την ολοκλήρωση πληρωμής των Τελών Κυκλοφορίας για το 2024. Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου είναι η τελευταία μέρα που έχουν στη διάθεσή τους οι κάτοχοι αυτοκινήτων και μηχανών για να πληρώσουν, ενώ έχει πλέον αλλάξει και το σύστημα επιβολής προστίμων.
Εκπνέει η προθεσμία για την ολοκλήρωση πληρωμής των Τελών Κυκλοφορίας για το 2024. Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου είναι η τελευταία μέρα που έχουν στη διάθεσή τους οι κάτοχοι αυτοκινήτων και μηχανών για να πληρώσουν, ενώ έχει πλέον αλλάξει και το σύστημα επιβολής προστίμων.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση είχε δώσει παράταση από τα τέλη Δεκεμβρίου και τώρα ετοιμάζει πρόστιμα για όσους δεν είναι συνεπείς.


Τι ισχύει μέχρι σήμερα για τα πρόστιμα

Μέχρι σήμερα, σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης οχήματος καθυστερήσει να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, καταβάλει ως πρόστιμο το διπλάσιο ποσό.

Μέχρι τις ανακοινώσεις για την αλλαγή στο σύστημα επιβολής προστίμων για την εκπρόθεσμη πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας 2024, ισχύει ότι:

- Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
- Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
- Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.


Ποια είναι η διαδικασία της πληρωμής των Τελών Κυκλοφορίας

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να πληρώσετε ηλεκτρονικά τα Τέλη Κυκλοφορίας είναι συγκεκριμένα. Χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet, εισέρχεστε στην πλατφόρμα Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, επιλέγετε «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων» και στη συνέχεια «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων». Αφού επιβεβαιώσετε ότι εμφανίζεται το σωστό ΑΦΜ, η πινακίδα του οχήματος και η χρονιά 2024, κάνετε «τσεκ» στο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας», σώζετε το αρχείο και το εκτυπώνετε.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να κάνετε εξόφληση, είτε με QR Code, είτε με πληρωμή σε τράπεζα ή ΕΛΤΑ, είτε με τη χρήση πιστωτικής κάρτας σε δόσεις. Αναλυτικότερα:


1. QR Code

Το ειδοποιητήριο περιλαμβάνει και έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό, μπορείτε να πληρώσετε εύκολα τα τέλη κυκλοφορίας μέσω mobile banking, χωρίς να γράψετε τον κωδικό πληρωμής και το ποσό. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι η πιο εύκολη και γρήγορη.


2. Web banking

Η διαδικασία μέσω τραπέζης είναι επίσης απλή. Αντιγράφετε τον κωδικό πληρωμής σε μια τραπεζική πλατφόρμα web banking, προσθέτετε το ποσό και εξοφλείτε. Αν διαθέτετε πιστωτική κάρτα πληρώνετε τα τέλη κυκλοφορίας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις μέσω εναλλακτικών ψηφιακών δικτύων των τραπεζών.


3. ΕΛΤΑ / Τράπεζες

Αν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος με το διαδίκτυο και προτιμά τη φυσική παρουσία, τότε μπορεί να επισκεφτεί είτε την τράπεζα και να πληρώσει στο ταμείο ή να κάνει χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών με τη βοήθεια κάποιου υπαλλήλου, είτε να επισκεφτεί ένα υποκατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Σταυρούλα Λούρου
tags: Ελλάδα