Αθήνα
06
09
2022
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγή εκλογικού νόμου: Τα δυο επικρατέστερα σενάρια

Σε συνέντευξή του σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Σε συνέντευξή του σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ήδη, όπως είναι γνωστό το τελευταίο διάστημα οι εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν πυκνώσει και δη μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών.

“Προβάλει τώρα πολύ πιο έντονη και απαιτητική απ’ ό,τι προηγουμένως» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, κάνοντας ειδική αναφορά στην ενεργειακή κρίση με την οποία “μαστίζεται” όλη η Ευρώπη. “Γιατί η αντιπολίτευση, που ισχυρίζεται ότι καταρρέει η κυβέρνηση, φοβάται ένα σύστημα, το οποίο θα δίνει στο πρώτο κόμμα τη δυνατότητα μιας σταθερής, ουσιαστικής και βιώσιμης κυβέρνησης;”, πρόσθεσε.

Ο Ανδρουλάκης και αλλαγή του εκλογικού νόμου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μέχρι πρότινος ξέκοβε κάθε τέτοια συζήτηση, τώρα φέρεται να το συζητά. Παρά το γεγονός ότι ως σήμερα έχει καλλιεργήσει ένα αυστηρά θεσμικό προφίλ, τώρα οι νέες συνθήκες φέρνουν νέες σκέψεις.

Όπως δηλώνουν πηγές από το κυβερνητικό επιτελείο, οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη με τις οποίες είχε αποκλείσει κατηγορηματικά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, είχαν γίνει σε ένα άλλο πολιτικό περιβάλλον “και πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά”.

Πλέον, η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη έβαλε οριστικό τέλος σε όποια πιθανότητα συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με τη Ν.Δ. – εφόσον οι κάλπες δεν βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση – δημιουργούνται συνθήκες πολιτικής αστάθειας με μεγάλες συνέπειες για τη χώρα, η οποία έχει μπροστά της οικονομικές αλλά και εθνικές προκλήσεις, επισημαίνει στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης.

Τα δύο σενάρια

Δύο είναι τα σενάρια που φέρεται να επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου:

1) Επαναφορά του νόμου Παυλόπουλου.

2) Ένα νέο κλιμακωτό εκλογικό σύστημα, που θα προβλέπει μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα που θα συγκεντρώσει ποσοστό 20% και ανά μισή ποσοστιαία μονάδα (ίσως και λιγότερο) πέραν του 25%, μία έδρα. Το ανώτερο ποσοστό για επίτευξη αυτοδυναμίας στο πρώτο κόμμα υπολογίζεται στο 36%, ενώ σήμερα είναι κοντά στο 38,5% με 39%.


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr