Αθήνα
09
11
2022
ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία: Στον “πάγο” η χώρα – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς σήμερα

Με στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, μετρό και τραμ και όχι μόνο, στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.
Με στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, μετρό και τραμ και όχι μόνο, στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει για σήμερα Τετάρτη 9 Νοεμβρίου έναντι της “ακρίβειας που στραγγαλίζει τα νοικοκυριά και τους πολίτες” απευθύνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Οι δύο ενώσεις καλούν παράλληλα τους εργαζόμενους να δώσουν το “παρών” στο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος αλλά και στα κατά τόπους συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

“Οι εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα, δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που επικρατούν, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια. Πρέπει και επιβάλλεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. Όπως επισημαίνει, “τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, είναι απαραίτητη η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου, με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας”.

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ σημειώνει πως “η κατακόρυφη άνοδος των τιμών στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, ο πληθωρισμός που τρέχει με 12% εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων, τους φτωχοποιεί και τους εξαθλιώνει”. “Ήρθε, πλέον, η ώρα να βάλουμε τέρμα σε αυτή την πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς, φτωχότερους” τονίζει, προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι στη Δημόσιο διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς τους για να ζουν με αξιοπρέπεια.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Με στάσεις εργασίας αλλά και 24ωρες κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν στη γενική 24ωρη απεργία τα σωματεία εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τα λεωφορεία θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 09:00 έως τις 21:00, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Τα τρόλεϊ θα είναι ακινητοποιημένα όλο το 24ωρο, σύμφωνα με απόφαση των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ.

Το μετρό (Γραμμές 2 και 3) θα λειτουργεί από τις 09:30 έως τις 15:00, σύμφωνα με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ). Στη Γραμμή 1 του μετρό (ηλεκτρικός) τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται από τις 09:00 έως τις 17:00.

Στο τραμ θα πραγματοποιούνται δρομολόγια από τις 08:00 έως τις 22:00, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Τραμ.

Στην 24ωρη απεργία αποφάσισαν να συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο (τρένο - προαστιακός σιδηρόδρομος). Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία ενώ η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, για να διευκολύνει τη συμμετοχή πολιτών στην απεργία, αποφάσισε να πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας έως τις 09:00 το πρωί και από τις 17:00.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ θα συμμετάσχουν και οι οδηγοί ταξί, σύμφωνα με απόφαση του ΣΑΤΑ.

Επίσης, λόγω της 6ωρης στάσης εργασίας της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) και της 24ωρης στάσης εργασίας της ΟΣΥΠΑ, θα υπάρξουν ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και η Olympic Air.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Στην ακτοπλοΐα, η Διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ, με την συμμετοχή των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την 00:01 της Τετάρτης και λήξη την 24:00 ώρα της ίδιας ημέρας.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης. Στην κινητοποίηση, θα λάβουν μέρος το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Επίσης, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει οι εργαζόμενοι σε τουρισμό – επισιτισμό και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Χωρίς Δακτύλιο σήμερα η Αθήνα

Χωρίς τους περιορισμούς του Δακτυλίου θα μπορούν να μετακινηθούν σήμερα Τετάρτη (9/11) οι οδηγοί με τα αυτοκίνητά τους στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της απεργίας και των στάσεων εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

“Λόγω των εξαγγελθεισών στάσεων εργασίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και της 24ωρης απεργίας των μελών του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), δε θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας (ΜΙΚΡΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ)”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Τροχαίας.

Καλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων.


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr