Αθήνα
10
01
2023
ΕΛΛΑΔΑ

Οι ειδικοί προειδοποιούν: “Έρχεται έκρηξη κρουσμάτων γρίπης και ιώσεων στο τέλος του μήνα” – Τι γίνεται με το άνοιγμα των σχολείων

Μεγάλη ανησυχία έχει προκύψει στους ειδικούς, αλλά και στους γονείς, με αφορμή την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Αυτό που ζητούν οι περισσότεροι ειδικοί είναι μέτρα, καθώς τα κρούσματα γρίπης και εποχικών αναπνευστικών ιώσεων αναμένεται να διπλασιαστούν έως τα τέλη Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα, πιεστικές παραμένουν οι ελλείψεις στα φάρμακα.
Μεγάλη ανησυχία έχει προκύψει στους ειδικούς, αλλά και στους γονείς, με αφορμή την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Αυτό που ζητούν οι περισσότεροι ειδικοί είναι μέτρα, καθώς τα κρούσματα γρίπης και εποχικών αναπνευστικών ιώσεων αναμένεται να διπλασιαστούν έως τα τέλη Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα, πιεστικές παραμένουν οι ελλείψεις στα φάρμακα.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής, κ. Νίκος Τζανάκης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά από το Υπουργείο Υγείας να εκπονήσει σχέδιο δράσης για το ΕΣΥ. Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Κρήτης δεν ανησυχεί για το άνοιγμα των σχολείων αυτό καθαυτό, αλλά για τον διπλασιασμό των κρουσμάτων γρίπης στην κοινότητα έως τις αρχές Φεβρουαρίου, κάτι που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις φαρμάκων, όπως λέει, δεν αποκλείεται να φέρει πίεση στο ΕΣΥ.

“Τα σχολεία είναι οπωσδήποτε ένας παράγοντας που ευνοεί πολύ τη μεταδοτικότητα. Από την άλλη μεριά, πρέπει να πούμε ότι τα σχολεία είναι κι ένας χώρος που υπάρχει μια δομημένη λειτουργία και μπορούμε να ελέγξουμε τα πράγματα καλύτερα από το ανεξέλεγκτο κομμάτι των εορτών που τα παιδιά συγχρωτιζόντουσαν σε πάρτυ, συγκεντρώσεις οικογενειακές κλπ. Στα σχολεία θα είναι καλύτερα τα πράγματα, αρκεί τα παιδιά που είναι άρρωστα να μην πηγαίνουν σχολείο”, τονίζει ο καθηγητής.

Οι επιστήμονες σημειώνουν με έμφαση πως η παρουσία άρρωστων παιδιών στο σχολείο θα προκαλέσει σοβαρή διασπορά των ιώσεων στους μεγαλύτερους και τους ηλικιωμένους και θα επιδεινώσει το σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων.

Γι’ αυτό άλλωστε το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα πως οι 5 μέρες απουσίας από το σχολείο λόγω γρίπης ή ιώσεων, δεν θα προσμετρούνται στον συνολικό αριθμό των απουσιών.

Ωστόσο, αυτό δεν φτάνει, λέει ο κ. Τζανάκης. Ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας να αυξήσουν τις άδειες των εργαζόμενων γονιών, ώστε να μένουν στο σπίτι και να μην αναγκάζονται να στέλνουν τα άρρωστα παιδιά τους, στο σχολείο.

“Το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει ίσως να παρέχουν αύξηση του αριθμού των ημερών αδειών στους εργαζόμενους γονείς που δεν υποστηρίζονται από παππούδες και γιαγιάδες, ώστε να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι όταν είναι άρρωστα. Θα ήταν χρήσιμη μια τέτοια διαδικασία τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, ώστε οι γονείς να μένουν σπίτι και να επιτηρούν τα άρρωστα παιδιά τους κατ’ οίκον και όχι να τα στέλνουν στο σχολείο εξ’ ανάγκης”, σημειώνει.

Ματίνα Παγώνη: “Δεν μπορεί να κλείνουν τα σχολεία κάθε χρόνο λόγω ιώσεων”

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΥΝΑΠ, κα. Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως τα παιδιά κατά τη διάρκεια των διακοπών επισκέπτονταν παιδότοπους, εμπορικά κέντρα και φίλους τους, γεγονός που δε δικαιολογεί το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία.

Συνέχισε κάνοντας γνωστό ότι σε μεγάλο ποσοστό τα νοσοκομεία χρησιμοποιούν γενόσημα φάρμακα, για αυτό και οι γονείς δε θα πρέπει να τα φοβούνται καθώς είναι κάτι που το αποφασίζει ο προσωπικός γιατρός ή ο παιδίατρος.

Ταυτόχρονα υπενθύμισε πως όταν το φάρμακο, που έχει συνταγογραφηθεί από το γιατρό, έχει εξαντληθεί από τα ράφια των φαρμακείων, οι γονείς καλό θα ήταν να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε κοντινό νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Τέλος χαρακτήρισε “απαραίτητο” τον εμβολιασμό για τη γρίπη, καθώς όπως ανέφερε μόλις 2,6 εκατ. έχουν εμβολιαστεί σε σχέση με 4,5 εκατ. το περασμένο έτος.

Σταυρούλα Λούρου