Αθήνα
08
02
2023
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα δείχνουν ότι “κλείδωσε” το εκλογικό χρονοδιάγραμμα – Διάλυση της Βουλής στις 10 Μαρτίου και κάλπες στις 9 Απριλίου

Σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων ωρών η Βουλή θα λειτουργήσει για ακόμη πέντε εβδομάδες και η διάλυσή της θα ανακοινωθεί σε περίπου έναν μήνα από τώρα, δηλαδή περί τις 10 Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων ωρών η Βουλή θα λειτουργήσει για ακόμη πέντε εβδομάδες και η διάλυσή της θα ανακοινωθεί σε περίπου έναν μήνα από τώρα, δηλαδή περί τις 10 Μαρτίου.

Έτσι λοιπόν όλα δείχνουν ότι θα ακολουθηθεί το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η πρώτη κάλπη θα στηθεί την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου. Ενώ η τυχόν επαναληπτική κάλπη, που θα απαιτηθεί σε περίπτωση που δεν θα προκύψει, εξαιτίας της απλής αναλογικής, βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα, θα στηθεί στις 14 ή (το αργότερο) στις 21 Μαΐου.

Η εκδοχή αυτή συνάδει απόλυτα και με την δήλωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε για “εκλογές μετά το Πάσχα” επειδή συνομιλητής του διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι του είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά την εορταστική πασχαλινή περίοδο. “Όντως, κάποιες εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα και αυτό μπορείτε να το γράψετε ότι το είπα”, ήταν το σχόλιο που έκανε ο Πρωθυπουργός.

Τι ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Σε ανακοίνωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου δήλωσε χαρακτηριστικά σε σχέση με την αυτοδυναμία πως: “Δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι σε επίπεδο ενισχυμένης αναλογικής, η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταφέρει να πετύχει το στόχο της συγκρότησης μιας αυτοδύναμης Κυβέρνησης”.

“Αυτή την καθαρή εντολή διεκδικούμε από τους πολίτες, με απόλυτο σεβασμό στην κρίση τους”, συμπλήρωσε, επιμένοντας ότι «με βάση τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής να εξασφαλίσει την εντολή μιας αυτοδύναμης Κυβέρνησης”.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στηλιτεύοντας τη στάση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει το κόμμα του από τις ψηφοφορίες στη Βουλή και να θέτει διλήμματα όπως το “Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία”, τον κατηγόρησε οτι παραχαράσσει την αλήθεια, αγνοεί την Ιστορία και υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών.

“Αυτό το οποίο δεν έχει τολμήσει να πει ή να αναφερθεί καθόλου, είναι κάτι πολύ βασικό και κεντρικό: Μητσοτάκης ή Τσίπρας; Ποιος είναι ο ικανότερος, ποιος είναι ο καταλληλότερος Πρωθυπουργός για την κοινωνία και την Πατρίδα; Ποιος υπήρξε ο πιο ικανός και αποτελεσματικός Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της θητείας του;”, συνέχισε ο κ. Οικονόμου, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι φυγομαχεί από τη Βουλή, ζητώντας να μεταφερθεί ο πολιτικός διάλογος στην τηλεόραση με τη διεξαγωγή τηλεμαχίας.

Όπως είπε, “κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας έχουν υπάρξει πάρα πολλές – νομίζω πρέπει να είναι και πάνω από 80, περισσότερες, πάντως, από κάθε άλλη προηγούμενη κυβερνητική θητεία- αντιπαραθέσεις, στο επίπεδο του Κοινοβουλίου, μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προφανώς και των υπολοίπων αρχηγών”. Και κατέληξε λέγοντας ότι “όταν έρθει η ώρα των εκλογών θα υπάρχει δυνατότητα αντιπαράθεσης και σε άλλα πεδία”.

Σταυρούλα Λούρου