Αθήνα
09
02
2023
ΕΛΛΑΔΑ

Πέτρος Φιλιππίδης: Αθώος για την κατηγορία του βιασμού και ένοχος για τις δυο απόπειρες βιασμού – Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών εξέδωσε το δικαστήριο με αναστέλλουσα δύναμη

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Πέτρος Φιλιππίδης, κρίθηκε αθώος για το αδίκημα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση ομόφωνα. Αντίθετα, οι δικαστές έκριναν τον ηθοποιό ένοχο για το αδίκημα της απόπειρας βιασμού κατά συρροή. Η απόφαση του δικαστηρίου λήφθηκε επίσης ομόφωνα.
Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Πέτρος Φιλιππίδης, κρίθηκε αθώος για το αδίκημα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση ομόφωνα. Αντίθετα, οι δικαστές έκριναν τον ηθοποιό ένοχο για το αδίκημα της απόπειρας βιασμού κατά συρροή. Η απόφαση του δικαστηρίου λήφθηκε επίσης ομόφωνα.

Η καταδίκη του αφορά τις καταγγελίες δύο γυναικών για απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014. Ο Πέτρος Φιλιππίδης καταδικάστηκε για απόπειρα βιασμού νεαρής ηθοποιού στο καμαρίνι του στο θέατρο Μουσούρη το 2010. Επίσης, καταδικάστηκε για απόπειρα βιασμού στο αυτοκίνητο του το 2014 με θύμα άλλη νεαρή ηθοποιό.

Η διάσκεψη του δικαστηρίου ήταν μαραθώνια, καθώς η απόφαση του δικαστηρίου ήταν προγραμματισμένη να εκδοθεί στις 14:00 και τελικά η έδρα ανέβηκε στις 16:41, ενώ η ανακοίνωση για την ποινή κάθειρξης που του επιβλήθηκε ανακοινώθηκε λίγο μετά μετά τις 21:00.

Ο δικηγόρος του Πέτρου Φιλιππίδη, κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ζήτησε από το δικαστήριο την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών, του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. “Έχετε ηθική και νομική υποχρέωση για την αναγνώριση ελαφρυντικού και να επιβάλλεται μία ποινή πλημμεληματικού χαρακτήρα” είπε στο δικαστήριο.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικών στον Πέτρο Φιλιππίδη, ενώ η εισαγγελέας πρότεινε την επιβολή ποινής κάθειρξης έξι ετών για κάθε πράξη απόπειρας βιασμού, για την οποία καταδικάστηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης.

Τελικά, του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών κατά συγχώνευση ομόφωνα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για τις δύο απόπειρες βιασμού.

Η εισαγγελέας της έδρας, κα. Στέλλα Στόγια, εισηγήθηκε στο Δικαστήριο η έφεση του Πέτρου Φιλιππίδη να έχει αναστέλλουσα δύναμη, να αφεθεί δηλαδή ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο ΑΤ τη περιοχής του. “Αρκούν οι περιοριστικοί όροι για να εξασφαλίσουν την παρουσία του στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Έχει γνωστή διαμονή στη χώρα, δεν έχει κάνει προπαρασκευαστικές πράξεις φυγής, δεν είναι φυγόποινος κλπ”, τόνισε η κα. Στόγια.

Για τον κίνδυνο τέλεσης νέων πράξεων η εισαγγελέας τόνισε πως ο Πέτρος Φιλιππίδης, πλέον, δεν βρίσκεται στο χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης και συνεπώς δεν είναι επικίνδυνος να τελέσει ομοειδείς πράξεις με αυτές για τις οποίες καταδικάστηκε. “Ο χώρος της τηλεόρασης και του θεάτρου συνεχίζει να μην είναι φιλικός απέναντί στον κατηγορούμενο, ενώ και ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτό το χώρο” τόνισε η εισαγγελέας.

Το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε να χορηγήσει στον καταδικασθέντα Πέτρο Φιλιππίδη αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση και να αφεθεί ελεύθερος μέχρι την έκδοση της δευτεροβάθμιας απόφασης, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο ΑΤ της περιοχής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης παρέμεινε στη φυλακή για ένα διάστημα 11 μηνών και αποφυλακίστηκε με απόφαση του Μικτού Ορκωτό Δικαστήριο το περασμένο Καλοκαίρι, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε στο πλευρό του την σύζυγό του, Ελπίδα και τον γιο του, Δημήτρη.

Σταυρούλα Λούρου