15
02
2023
ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: “Έκτακτο βοήθημα 200€ έως 300€ σε συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση – Δεν θέλουμε να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας”

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όπως είχε προαναγγείλει ανακοίνωσε το επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις λόγω του νόμου Κατρούγκαλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Κοζάνη.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όπως είχε προαναγγείλει ανακοίνωσε το επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις λόγω του νόμου Κατρούγκαλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Κοζάνη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: “Πράγματι όταν υλοποιήσαμε την δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% από το 2023 γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά ήταν δημιούργημα του νόμου Κατρούγκαλου και να εκφράσω επιεικώς τον προβληματισμό μου για αυτούς που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την προσωπική διαφορά όταν είναι οι οποίοι την θεσμοθέτησαν. Είναι υποκριτικό να γίνεται αυτό σήμερα από το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πετσόκοψε τις συντάξεις, θέσπισε την προσωπική διαφορά και έρχεται τώρα και λέει με ένα νόμο και ένα άρθρο μπορεί αυτή να αντικατασταθεί. Οπότε, πράγματι υπήρχαν αδικίες, υπήρχαν συνταξιούχοι και δεν είδαν αύξηση. Είμαι σήμερα στην θέση να έχω μία καλύτερη εικόνα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2023, επειδή έχω πει πολλές φορές ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο, αυτό δημιουργεί και περισσότερα έσοδα οπότε είμαι σήμερα σε θέση να αναγγείλω ότι θα υπάρχει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στη σύνταξη λόγω της προσωπικής διαφοράς το οποίο θα είναι 200 με 300€ ανάλογα το ύψος των αποδοχών τους”.

Και συνέχισε: “Είναι μια σημαντική παρέμβαση πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεφύγει από το δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, όσο όμως δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος θα φροντίζουμε να διορθώνουμε τις όποιες αδικίες. Και σε αυτούς που θα μας ασκήσουν κριτική από την ανάποδη πλευρά, ότι δίνουμε βοηθήματα και για πολιτική προσωρινής σύνταξης των συνταξιούχων θα επαναλάβω ότι αν υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα με χαμηλή σύνταξη που λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν είδαν καμιά αύξηση στη σύνταξη τους εν μέσω μίας παγκόσμιας κρίσης τιμών η ελληνική πολιτεία οφείλει να τους στηρίξει. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό με βάση τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε και πιστεύω ότι αυτή την σχέση ειλικρίνειας που έχουμε αναπτύξει με τους πολίτες να λέμε δηλαδή τι μπορούμε να κάνουμε, αυτό είναι κάτι το οποίο εκτιμάται και από τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν και μνήμη και κρίση. Θυμούνται ποιος πετσόκοψε τις συντάξεις θυμούνται ποιος ψήφισε το νόμο Κατρούγκαλου θυμούνται πως έκλαιγαν έξω από το ATM το 2015 όταν έκλεισαν οι τράπεζες και νομίζω ότι πιστώνουν σε αυτή την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει το καλύτερο στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που διαθέτει”.

Λίγη ώρα πριν την συνέντευξη τύπου και μιλώντας στους κατοίκους της Φλώρινας ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά πως “δεν θέλουμε να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας”. “Σας είχα πει ότι θα κάνω την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και το πετύχαμε. Ειδικά για τη δυτική Μακεδονία έδωσα αγώνα στις Βρυξέλλες για να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για να κάνουμε πράξη το σχέδιο δίκαιης μετάβασης”

“Κάποιοι τώρα έρχονται και κλαίγονται και λένε ότι θα καταργήσουν τον νόμο τον οποίο οι ίδιοι ψήφισαν, όμως οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τσάκισαν τις συντάξεις τους, με ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, όπως δεν ξεχνούν, επίσης, ότι για πρώτη φορά είδαν αυξήσεις στις συντάξεις από αυτή την Κυβέρνηση” είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης για το θέμα της στήριξης των συνταξιούχων.

Σταυρούλα Λούρου